100 dage i borgmesterstolen …

De berømte »første 100 dage som borgmester« er nu gået, og det kalder vist på en lille status.
Før valget i november havde jeg ikke gjort mig mange overvejelser om rollen som borgmester, og i denne første tid har der heller ikke været mange timer til at reflektere stille over min tilgang til borgmesterhvervet. Der lå opgaver og ventede på mig 2. januar, så jeg har været i arbejdstøjet fra dag 1! 
Bl.a. skulle der findes en akut løsning på udfordringen omkring taxakørsel på Fanø, og kontrakten med Sejlklubben skulle landes. For begge sager gælder, at relationen mellem parterne var en barriere i forhold til en løsning. Det bekræftede mig i, at vi på Fanø har en opgave i forhold til at styrke et fælles »vi«, hvor vi borgere, politikere, forvaltning – og endda gæster på Fanø – sammen tager ansvar for at løse opgaverne og bliver optagede af, hvordan vi hver især kan være en del af løsningen. Det kan vi godt, og i de to eksempler her, har alle fundet denne vilje frem med gode processer og resultater til følge. 
Som led i min opstart var jeg rundt og møde ledere og medarbejdere i organisationen. Det er vigtigt for mig at få ansigter på folk og se, høre og forstå hvad man er optaget af, fordi de fagprofessionelles perspektiver er afgørende, når vi skal udvikle deres områder. Og det er vigtigt for mig, at medarbejdere oplever, at der er en åbenhed og lydhørhed i forhold til deres perspektiver. 
Inden jeg nåede hele vejen rundt i organisationen, stødte jeg ind i en ny sag, som kræver både kræfter og et fælles »vi« på Fanø: Udvidelsen af Esbjerg Havn. Umiddelbart var min tanke, at »den kamp, kan lille Fanø da ikke vinde«. Men da jeg mærkede, at hele Byrådet var klar til at stå sammen om at gå imod Esbjerg i denne sag, og at rigtig mange borgere bakkede os op i det, blev jeg også selv modig og stærk, og indtil videre har vi både rakt ud til Folketinget, UNESCO og EU, og vi er jo kendt for at være stædige på Fanø, så ligesom David vandt over Goliat, vil vi kæmpe.
Netop et samlet Byråd er vigtigt for mig. Vi kom svært fra start, og der ligger nu et stort ansvar på mine skuldre ift. at skabe rammerne for et Byråd, der sammen kan arbejde for Fanøs udvikling. Jeg er mig dette meget bevidst og både jeg og resten af Byrådet arbejder hårdt for at det lykkes. Vi har sammen taget de indledende skridt til en vision for Fanø, og jeg ser frem til at arbejde videre med sammen at sætte retningen for udviklingen af vores fantastiske ø, og sammen med både borgere og Byråd at sætte tiltag i gang, der kan understøtte denne udvikling. 
Det har været en stejl læringskurve, og jeg har endnu masser at lære. Men jeg føler mig solidt funderet i min erfaring fra mit arbejdsliv, som jeg i høj grad kan trække på i det daglige arbejde, og så samarbejder jeg tæt med en stærk forvaltning og erfarne kolleger i Byrådet. Min tilgang til arbejdet er generelt, at jeg lytter åbent og undersøgende til problemstillinger, idéer eller behov, jeg dykker ned i sagerne og sætter mig ind i stoffet, og så arbejder jeg for at finde løsninger. Nogle gange – som i forhold til Esbjerg Havn – kræver det en kamp; den tager jeg med åben pande. Men oftest vil min tilgang være dialog og løsninger i fællesskab.
Der er mange politiske temaer på min to-do liste, og jeg vil gerne dele mine overvejelser og erfaringer med jer alle. Jeg arbejder på at gøre min kalender åben, så interesserede kan følge med, og hver måned vil jeg skrive en klumme her i Ugebladet, hvor jeg reflekterer over særlige temaer, der optager mig. 
Og så er min dør altid åben, så hvis I har noget på hjerte, undrer jer, eller har en brandgod idé, så ring, skriv eller kig forbi mit kontor!

Mange hilsner 
Sofie Valbjørn, borgmester