Møllen i Nordby

I år for hundrede år siden lå der lige vest for og næsten i skellet til mit hus en stor mølle, ca. hvor flagstangen til Ungdomsbo er placeret. Stien mod nord til Niels Engersvej gik imod lågen til Realen, og de store drenge syntes, det var sjovt at sætte de små på slæde og se hvor langt, de kunne få dem til at glide herigennem, hvis de altså ramte!
Møllen selv blev benyttet til opbevaring af høvlspåner, der skulle bruges til emballage af glas og porcelæn.
Men så var der en arbejdsmand, der bankede sin pibe ud, før den var kold, og så sagde det fut!! Da varme stiger opad, fik det vingerne til at køre rundt og med stiv vestenvind, var mit hus ligeved at ryge med, men blev reddet ved at trække våde sejl op over taget (mange huse havde sejl liggende på loftet til dette brug).
Man forsøgte dog at redde indboet ud, dynerne blev båret ud af fordøren (sikret med artengav, så brændende rør ville falde til siderne); men porcelænet på kælderen blev for nemheds skyld kastet ud af vinduet. Der mangler en stor dyb tallerken og nogle er klinket!
Så gik vinden mere i syd, og nu var det Kaptajn Clausens hus (nu bedst kendt som tækkemandens), der var i fare, og før ilden døde ud og vinden gik endnu mere i syd,var vestmuren så varm, at man ikke kunne røre ved den, og tagpappet fra vingerne fløj over og tændte ild i Piets fine fuglehus. Heldigvis havde selve huset tegltag.
I kampens hede fik Piet og min far fat i en hel flaske rom. Den smagte godt, og har vel taget noget af smerten fra den efterfølgende endefuld!!

Inger Struckmann