Ren Strand Fanø modtager stort støtte-beløb

Ren Strand Fanø Støtteforening modtager næsten en million kroner fra VELUX FONDEN til at forhindre, at affald havner i havet og på stranden ved Fanø gennem formidling til strandgæster og kontakt til dem, som skaber affaldet.
Peter Brinch Michélsen fra Ren Strand Fanø siger: »Det er et enormt dejligt skulderklap at få, og så især fra en så stor og solid fond som Velux-fonden. Vi er meget stolte og berørte af denne tillid og tro på det vi gør. Det giver hele projekt Ren Strand Fanø så uendelig meget mere gå-på-mod, og vi skal derfor i samarbejde med Ren Strand Fanø Støtteforenings bestyrelse nu virkelig i arbejdstøjet.«

Fem lokale havprojekter for et sundere havmiljø
VELUX FONDEN støtter med 4,6 mio. kr. fem lokale havprojekter landet over, der vil beskytte kyster, sikre et sundere havmiljø og skabe opmærksomhed på livet under overfladen. Lokale kræfter i Svendborg, Voerså, Hundested, Odder og på Fanø får med økonomisk støtte fra VELUX FONDEN mulighed for at gøre en forskel for miljøet ved lokale farvande og fjorde.
»Det danske havmiljø er mange steder presset af faktorer som blandt andet næringsstoffer, klimaforandringer, miljøfremmede stoffer og invasive arter. Det betyder, at indre farvande og fjorde kæmper med en usund økologisk tilstand, hvilket sommerens omfattende iltsvind er med til at understrege. Derfor glæder det os, at vi kan støtte lokale kræfter, der arbejder for et sundere og mere modstandsdygtigt havmiljø,« siger Mikkel Klougart, der er programchef for miljøområdet i VELUX FONDEN. Fonden har sammen med et eksternt panel af fagpersoner vurderet ansøgningerne til puljen ud fra miljøeffekt, nytænkning, ambitionsniveau, samarbejdskreds samt potentiale til at blive opskaleret. 
På spørgsmålet om, hvad pengene skal bruges til, siger Peter: 
»Vi skal ud med budskabet om et Rent Hav ved Fanø, vi har allerede opnået at have en af de reneste badestrande i Danmark, til trods for, at vi ligger lige hvor det meste havfald kommer ind fra den store verden. Det har vi opnået gennem intensivt arbejde og udlevering af Havmiljøvogternes Havfaldsposer. Uden dem og alle de fantastiske frivillige som dagligt hjælper med at fylde dem, så var vi ikke kommet dertil hvor vi er i dag. 
Men som de fleste ved, så er dette kun en del af vores arbejde. Vi gør meget i at finde frem til kilden, at finde den der rent faktisk står og smider tingene i vandet. Det er dette arbejde kombineret med et øget fokus på formidlingen, vi mener er løsningen på et rent hav ved Fanø, og andre steder naturligvis.«
Ikke alt arbejdet foregår med at rydde op på stranden – der skal også en masse information til, og Peter fortæller: »Vi holder adskillige fremvisninger, foredrag og oplæg til skoler og foreninger omkring havfaldsproblematikken. Med de midler vi nu har til rådighed sigter vi på at kunne cementere vores position i dette vigtige arbejde, og skabe den base der skal til for at kunne gøre Fanø til stedet hvor man kigger hen når snakken falder på den praktiske løsning af havfaldsproblematikken.«

På billedet øverst har Peter besøg af bedsteforældre og børnebørn der var på Pop-UpHøjskole i uge 27 på Fanø. Foto: Mads Thybo Hansen.