Sørøveren fra Sønderho

»Sørøveren« Peder Hansen Brinch (1767-1826) var først og fremmest skipper, men han var meget mere end det. Han var handelsmand og smugler. Han var en vovehals, der var vidt omkring. Han var både i Frankrig, Ægypten, Norge og Island og mange andre steder. Han var en rig mand – ikke kun på værdier, men også på efterkommere, for han blev stamfar til ualmindelig mange efterkommere. Han fik 14 børn med sine to koner og 60 børnebørn. 
Derfor er det ikke så mærkeligt, at det hedder sig, at mere end halvdelen af alle sønderhoninger og også rigtig mange fra Nordby er i familie med den gamle Sørøver.
Hvem kender ikke også de mange historier om ham? Og hvem har ikke en kopi hængende af en gammel silhuet, der viser Sørøveren undervise sin søn i navigationens svære kunst?
Nu er originalen genoptrykt i A4-format i en fornem tro kopi sammen med det i mange år forsvundne farvelagte miniatureportræt, som mange utvivlsomt kender i en ældre gråsort udgave. Pensioneret seminarielektor Sven Anthonisen, der selv er efterkommer af Sørøveren, har opsporet portrættet, som er malet på en tynd elfenbensplade, og som, selvom det nu er mere end 200 år gammelt, fortsat stråler i klare farver. Sammen med Per Hofman Hansen har Sven Anthonisen tilrettelagt to udgivelser, som Fonden Gamle Sønderho udgiver og sælger samlet for 25 kr.
Udover A4-trykket drejer det sig om en folder, der fortæller historien om Sørøveren, silhuetten og guldmedaljonen med farveportrættet og en spændende »bagsidehistorie«.