Virtual Reality hos CMS

På billedet tager Mette Hübschmann Pettit en tur rundt på øen – vi var blandt andet et smut forbi Fanø Keramik i Hovedgaden. Bagefter var det Poul Therkelsens ‘s tur til at tage en lille rundtur. Man sidder ned, da man jo er helt »blind«, og hverken kan se vægge, døre eller andre personer – så det kan hurtigt gå galt, hvis man »slippes fri«. Til højre for Mette står Jakob (som også er hendes søn), og Zeljko, der guider gæsterne rundt i programmet.

Virtual Reality (VR) bliver mere og mere udbredt, og nu kan det også opleves hos Center for det Maritime Sundhedsvæsen (CMS) på Fanø.
Fredag den 1. februar blev der afholdt fernisering på CMS's helt nye Virtual Reality program, som er et tilbud til deres kursister. Programmet er udviklet af Jakob Hübschmann Pettit og  Zeljko Djuranovic. Begge de unge mænd kommer fra Fanø, og har været i 10 ugers praktik på centeret. Programmet viser på et virtuelt kort over Fanø, mange af de forskellige tilbud inden for kultur, natur og shopping, som Fanø byder på. Det er lavet som en service til kursisterne på CMS, så de både kan få set og oplevet øen, og måske køber gaver med hjem.
Til ferniseringen bød leder, Anita Brusen, velkommen til de fremmødte, og fortalte lidt om både VR og CMS: »På CMS uddanner vi årligt mellem 1.200 og 1.600 kursister af mange nationaliteter. Vi uddanner her på øen, på Grønland, i Mumbai og Sverige, på skibene samt lokale samarbejdspartnere på Fanø.
Så vor primære opgave er sundhedskurser, ud over dette er vi også myndighed. Vi er en del af Søfartsstyrelsen, og varetager sagsbehandling inden for det maritim medicinske område. Det kan f.eks. være, når et skib ude i verden ikke kan få det medicin de skal bruge, eller når noget medicin udgår og der skal skaffes alternativer.
Regeringens strategi er, at vi i Danmark skal være digitale og anvende de nye teknologier, det har vi også lavet en plan for, her på CMS. Det der har været vigtigt i udrulningen af planen, har været, at det skal virke og bl.a. give mere læring for færre midler, og det er opnået.
Sidste år kom så ideen med, at man kunne bruge noget VR, og vi fik et samarbejde i stand med Erhvervsakademiet. Det mundede så ud i, at Jakob og Zeljko kom i praktik på CMS og udviklede det produkt vi gerne vil vise jer i dag«, sluttede Anita.
Jakob og Zeljko har været cirka 40 forskellige steder på Fanø med deres 360 graders kamera. De har udset sig de bedste områder, hvor de kunne få de beste billeder, og  deres VR program er virkelig blevet flot. Når man sidder med brillerne på, føles det næsten som om, man er på stedet.

Er man interesseret i at høre mere om Virtual Reality – eller har spørgsmål, kan man kontakte Zeljko og Jakob på mail: duranovic46@gmail.com.