»Kongeligt Porcelæn« på Fanø Krogaard

Mette Hyttel og Margit Enggaard Poulsen ved det flotte maleri.

 

Overskriften er nok lidt i overført betydning – men alligevel meget rammende.

Onsdag i sidste uge, var der lagt op til en dejlig eftermiddag på Krogaarden, det var nemlig tid til, at Margit Enggaard Poulsens maleri skulle »afsløres«. Et maleri der har været et par år undervejs, men nu endelig kan pryde Krogaardens vægge.
Maleriet er en gave til Krogaarden – fra alle de håndværkere, der har været med i den lange renovering. Ud af mange, var det bl.a. murermester Frands Jensen og malermester Thomas Kjøgx – der var med i den flotte gave: »Dette er en gave fra ALLE håndværkere, der har været i gang på Krogaarden. Det har været en stor entreprise, og vi ville gerne give en gave – meget gerne noget, der havde relation til Fanø, og så var det jo perfekt, at få Margit til at male et billede«.
Mette Hyttel, værtinde på Krogaarden, bød velkommen til de fremmødte, og startede med at sige en stor tak til alle håndværkerne: »Vi er meget taknemmelige for den flotte gave – maleriet viser et særligt øjeblik, fanget af Margit. Vi husker tilbage på en meget travl hverdag – og vi er glade og stolte af, at kunne vise jer dette maleri.«
Herefter blev maleriet afsløret – et motiv fra en af Krogaardens stuer med udsigt ud over vandet, og med Dronning Margrethe – set bagfra – siddende til højre i billedet. Margit Enggaard Poulsen fortalte om arbejdet med maleriet: »Jeg var jo inviteret til frokost på Krogaarden – sammen med Dronningen – og jeg sad, hvor jeg kunne se ud over vandet – lyset var så smukt. Da frokosten var ovre, tog jeg et par billeder af bordet med den fine vase, og glasflaskerne; måske var der et motiv gemt i det, jeg havde set. Da jeg kom hjem, lavede jeg et stilleben, og gik i gang med at male, men syntes lige som der manglede noget i højre side. Og helt langsomt kom dronningen »snigende« ind fra højre side, og satte sig – lige der. Jeg blev meget forundret, for det var slet ikke meningen at hun skulle have været med. Men da hun så var der, ville jeg så gerne fange hende på noget, der måske ikke var helt så majestætisk, men mere som den ældre dame hun er. Jeg tænkte, at hun ville have nydt at sidde dér – i fred og ro – og bare kigge på lyset og mærke roen. Billedet hedder »Kongeligt porcelæn – efter frokosten på Fanø Krogaard«, og det har taget mig godt halvandet år at male. Det tager tid at »nusse-pusse« med de små pensler, i forhold til, når jeg bruger den store pensel til landskaber. Men jeg er selv glad for billedet – jeg synes, jeg er kommet gennem en vanskelig proces – det er ikke så tit, at jeg maler mennesker. Jeg håber I – på Krogaarden – bliver glade for billedet, og at det finder en god plads i en af stuerne«.
Peter Petersen (ejer af Krogaarden) sluttede at med at sige tusind tak for gaven: »Det er fantastisk flot, og vi er meget glade og stolte af det. Det vækker minder – og vi kan se tilbage på en stor ombygning – så det er helt specielt, at vi har fået det af alle håndværkerne – stor tak«.
Herefter blev billedet beundret, og der blev hygge-snakket mens Krogaarden bød på vin, vand, Fanø-øl, Fanø-skinke og Fanø-laks.

Tekst og foto: DH