»Ny« keramiker i Sønderho

Som overskriften siger, er der åbnet et nyt keramik-værksted i Sønderho, men »ny« er sat i anførselstegn, da man ikke, kan kalde keramikeren for ny i faget.

I 1983 – som 17-årig – startede Pernille Melbye i lære som keramiker i Aalborg, en uddannelse som på det tidspunkt skulle tage 2 år. Men først 7 år senere – længe efter endt uddannelse – forlod hun virksomheden i Aalborg. Pernille flyttede til Kolding, blev gift, og åbnede egen butik/værksted i Låsbygade i Kolding; Melbye Kunsthåndværk. I 2000 flyttede familien til Haderslev – og Pernilles butik og værksted flyttede med.
Pernille har haft stor tilknytning til Fanø – specielt Sønderho – næsten hele livet. I 1979, da hun var 13 år, byggede hendes forældre sommerhus i Sønderho, og Pernille har igennem årene tilbragt både sommer og vinter på Fanø. Hun har altid haft en stor drøm om at flytte til Fanø – og lave eget keramikværksted: »De sidste 10 år har jeg sagt, at når jeg bliver pensionist, skal jeg lave keramik på Fanø«. I 2009 døde Pernilles mor, og Pernille købte sommerhuset i Sønderho, og boede herefter på Fanø i 11⁄2 år. Hun fik tilbudt arbejde på et skicenter i Norge, og tilbragte der seks sæsoner som daglig leder.

I sommeren 2020 mistede Pernille tre nære familiemedlemmer med kort mellemrum. En af bisættelserne foregik i Aalborg, og her tog Pernille en beslutning: »Jeg tænkte bare, nu er det nu – livet kan bare tage uventede drejninger, og jeg skal ikke vente til jeg bliver pensionist, med at udleve min drøm om at bo og arbejde Fanø«. Pernille tog hjem, kontaktede en ejendomsmægler, og fik sommerhuset sat til salg. På samme tid var Søndertoft 21 i Sønderho til salg, og med dertilhørende udhus, var ejendommen perfekt til Pernilles projekt. Udhuset blev renoveret, og huser nu både keramik-værksted og butik.
Pernille har arbejdet hele sommeren i Sønderho Gårdbutik, og er også tilknyttet hjemmeplejen på Fanø som fast vikar. Pernille er utrolig glad for hendes beslutning: »Jeg vil ikke sidde som pensionist og fortryde, at jeg ikke fik udlevet min store drøm om at flytte til Fanø. Nu er jeg her, og jeg glæder mig utrolig meget til at komme i gang i mit skønne, lille værksted«.
Pernilles butik og værksted på Søndertoft 21 holder åbent fra 1. december og frem til jul: Onsdag til søndag kl. 11-16 (fredag 3/12 dog kun kl. 12-14) – mandag og tirsdag er der lukket. Der er selvfølgelig også åbent i det nye år – man kan følge med på Pernilles Facebook-side: Melbye keramik.

Tekst: DH