Chris og Peder på mission

Onsdag, torsdag og fredag i sidste uge, var landbetjent Chris og 14-årige Peder Gejl på en mission – en mission, der gik ud på at fortælle og advare om både glæder og farer ved fyrværkeri. Onsdag d. 13. december holdt Chris og Peder 11⁄2 times foredrag for 6. klasse på Fanø Skole, og torsdag d. 14. december var det 5. klassernes tur.
Chris startede ud med, at fortælle børnene om fyrværkerireglerne; hvem må købe fyrværkeri, hvornår må man fyre af, hvem har ansvaret m.v. Han forklarede også børnene, at alt fyrværkeri skal være CE godkendt, og med dansk brugsanvisning. Børnene lyttede opmærksomt, og der var mange fingre i luften, når Chris havde spørgsmål.


Efterfølgende var det Peders tur – han fortalte om hans nytårsaften sidste år – en aften der fik alvorlige konsekvenser for Peder og et par af hans venner. Peder fortalte, at han og vennerne lige skulle fyre den sidste raket af – og som den eneste havde Peder ikke lige fået brillerne på. Raketten eksploderede med det samme den blev antændt, og ramte Peder og en af hans venner i ansigtet. Vennen havde sikkerhedsbriller på, og fik et stort brandsår i panden – Peder havde desværre ikke briller på, og raketten ramte hans venstre øje. Drengene fik ringet til Peders mor, og efterfølgende kom ambulancen, og fik kørt Peder på skadestuen i Esbjerg. 
Peder er siden blevet opereret i venstre øje, men skaderne var desværre så store, at han nu er blevet blind på øjet. Peder fortalte børnene om de store konsekvenser det har fået for hans liv; hans store ønske om at blive styrmand må han lægge på hylden, og hans hverdag består af tinnitus, hovedpine og koncentrationsbesvær. Så hans budskab til børnene var: HUSK briller, sørg for, at jeres fyrværkeri er lovligt, og vær generelt fornuftige omkring affyring af fyrværkeri.