En kold dukkert

Af Farimah Farjand og Sofie V. Bak, 9. klasse Fanø Skole.

En flok unge elever fra Fanø skole var i sidste uge vinterbadere for en eftermiddag.

Fanø Skoles valgfagshold ’UDELIV’, som er sammensat af elever fra 7.-10. klasse, var fredag d. 28.03. ude på færgestranden for at tage en kold dukkert. Eleverne mødtes kl. 14.45 ved foreningen Vinterbaderne Fanø, som lukkede op for sauna og omklædningsrum. Eleverne var glade og spænd-te, og ikke mindst nervøse for at springe i det kolde vand. 
Efter at have smidt det varme vintertøj, begyndte eleverne den kolde korte gåtur ned på badebroen kun iført badetøj og håndklæde. Solen skinnede og humøret var højt hos eleverne. Man kunne høre flere elever sige »Ej det koldt« eller »Det kan jeg ikke«. Men med en fælles gejst og opbakning fra lærerne hoppede de første elever i det kolde bølgende vand. Efter første dukkert hørte eleverne deres lærer Jan Beier sige »Det her var en dårlig ide« med et smil på læben. Men også han kom i.
Eleverne løb kolde og overgearede tilbage mod saunaen for at få varmen inden næste dukkert. De 15 elever og 2 lærere pressede sig ind i saunaen. Der blev snakket om, hvor fedt det var, og hvem turde tage en omgang mere. Alle var klar, og det gik i hurtigt tempo ned mod vandet igen. Elever-ne opdagede nu, at anden gang var endnu koldere, men ikke mindst ligeså sensationelt. 
Der blev råbt af Lena Moeskjær, den anden af lærerne fra valgholdet, »Hvor er I seje!«. De unge var begejstrede og stolte af sig selv. Turen gik nu igen tilbage til den varme og hyggelige sauna. Her blev der snakket om endnu en dukkert og om professionelle dykkere, der havde gennemført endnu koldere svømmeture under isen. Inspirationen boblede og gejsten var stadig oppe. »Skal vi tage endnu en tur?«, lød det fra en enkelt elev. Nogle var klar og andre takkede pænt nej. Så to elever og en lærer tog en tredje dukkert, mens resten tog overtøjet på. Der var smil og latter inden eleverne sagde farvel og tak for denne gang.
Selvom det ikke var alle elever, der var lige begejstrede for tanken om at vinterbade, ændrede det sig efter at have mærket suset i kroppen. Det kolde vand, det høje humør og latteren var det hele værd. Det kunne ikke have lykkedes uden Foreningen Vinterbaderne Fanø. Valgfagsholdet ’UDE-LIV’ vil derfor gerne give en stor tak til Gitte Boye og Kirsten Hvidberg (tidligere og nuværende bestyrelsesmedlemmer i foreningen, som også var med nede og vinterbade) for muligheden for at opleve fornøjelsen ved at være vinterbadere for en dag.
Vinterbaderforeningen startede i 2016 og har i dag 70 medlemmer. Gitte Boye fortæller, at de startede med en fælles skurvogn, som omklædningsrum, men i dag har de to omklædningstønder og en saunatønde. Nogle bader hver dag, mens andre bader sporadisk efter behov.
Hvis du skulle være blevet inspireret af artiklen og har lyst til at bade med, er der altid plads til flere i foreningen. ’UDELIV’ på Fanø Skole kan VARMT anbefale det.