En succes-historie midt i pandemien

– En lyserød »røvbanan«, to mintgrønne »fuck« og en gul »pis og lort«, tak! Sådan nogle bestillinger tikker der dagligt ind på frk. Tofts telefon. Hun griner over hele hovedet mens vi sidder i det fine, værksted omgivet af lækker keramik i alle former og farver, i »Kulturfabrikken« på Hovedgaden. De noget kontroversielle beskeder til frk. Toft kræver nok en forklaring, især når man, som jeg, kender frk. Toft som et af de mest positive og glade mennesker på Fanø, der normalt lægger keramik på sin Instagram og Facebook side med statements som elsk, dans og pyt.

– »Ugen inden 3. nedlukning havde jeg en mega stram uge, så jeg besluttede mig for at lave skilte i keramik med nogle noget mere »håndfaste ord«. Jeg havde lige brug for »fuck« og »røvbanan«, for at gi’ plads til de frustrationer og følelser jeg, som mange andre, følte lige der«, siger Marianne Toft. Efter at have lagt de nye keramik skilte, i fine pastelfarver på de sociale medier gik der for alvor gang i beskeder og bestillinger – folk havde virkelig brug for at få åbnet ventilerne og samtidig kunne grine lidt af de lidt »uartige ord« smukt pakket ind i lækker keramik og pastelfarver. En fin kontrast, godt spottet i den ret så kontrastfyldte hverdag vi lige nu befinder os i.
Marianne Toft, på 48 år flyttede til Fanø i 2011. Hun arbejder, under normale omstændigheder, som underviser i keramik på Vestjyllands højskole i Velling udenfor Ringkøbing. I juni, juli og august plejer hun at dedikere sin tid til værkstedet og den lille fine butik i »Kulturfabrikken«, som hun startede i 2015. Her laver og sælger hun sin fine keramik, som hun selv kalder for sit krøllede keramiske univers, hvor der freestyles i støberier, vintagetryk og skæve kanter. Hun laver lækkert keramik, hvor ikke to stykker er ens og det tager selvfølgelig tid, når der kræses om de smukke produkter. Derfor var der virkelig også travlt, da turisterne i sommer strømmede til Fanø og havde behov for endelig at bruge alle de penge, der havde »brændt i lommerne«.
Det har været et vildt år for frk. Toft, der aldrig har haft så meget at lave som i 2020. – »Normalt starter min højsæson i uge 27, hvor jeg plejer at have fyldt mine hylder med keramik. I år var mit lager væk i slutningen af uge 27, og jeg arbejdede i gennemsnit 11-15 timer hver dag for at have noget at sætte på hylderne. Det var vildt og jeg boede nærmest i værkstedet hele sommeren. Det  blev ofte først efter midnat inden jeg kunne cykle hjem til min seng«, siger hun. Hun indså da heldigvis også, at det nok var en rigtig god ide med lidt hjælp, både til at ekspedere og til at pakke og administrere alle de mange forsendelser til folk, der ikke lige kunne komme forbi »Kulturfabrikken«, og det skulle vise sig at være en rigtig god beslutning.
I forbindelse med nedlukningen i vinterferien, måtte frk. Toft tænke kreativt igen, og hun åbnede derfor en lille vindues-butik, hvor man kunne afhente bestillinger, som man forinden havde set i udstillingsvinduerne, og derefter bestilt på en sms. En ret stor succes som hun tænker at fortsætte med, så folk kan vindues-shoppe også når der ikke er åbent i butikken. 
– »Det næste nye tiltag jeg vil gøre, er at få lavet et »Angry Corner« i min butik. Et hjørne, hvor »den håndfaste keramik« kan få lov at hænge. Så kan man selv vælge om man har brug for at kigge derover«, slutter frk. Toft med et stort smil.

Se mere af frk. Tofts univers på Facebook: frk Toft og Instagram: frktoftkeramik

Tekst og foto: GV