Fanø – Cape Breton, Canada med Fanø Fiddlers

Fanø Fiddlers ser tilbage på et fantastisk 2023 med store musikalske oplevelser. Takket være, blandt andet, løbende donationer og sponsorater, samt stor lokal opbakning til vores støttefest i Strien i april fra musikere, beboere, virksomheder og fonde, fik vi samlet penge sammen til, at Fanø Fiddlers kunne tage til Prince Edward Island og Cape Breton i Canada.
 
Øerne er et overflødighedshorn af musik og dans og børnene havde glædet sig i flere år til turen, som først nu kunne blive realiseret, efter at corona slap sit tag i os alle.
Malene D. Bech og Tove de Fries havde sammensat et program af store musikalske oplevelser, som de 9 børn og unge samt to forældre altid vil bære med os. Vi har bedt børnene fortælle om turen.

Nanna og Marie, 14 år, violiner, Fanø Fiddlers
»Det var en mega stor oplevelse at være med på turen. Det var sjovt at være til bal og house parties og opleve, at andre også har traditioner, der rækker langt tilbage. Vi mødte en masse af de musikere, vi har hørt om så mange gange, og som nogle af de numre, vi spiller, er opkaldt efter eller skrevet af. Vi spillede endda nogle af deres egne numre for dem. Vi spillede også brudestykkerne fra Fanø, hver gang vi gav koncert, og publikum var helt vilde med det. Og så var der heldigvis også tid til at se området. Cabot Trail var en stor oplevelse med bjerge og udsigter. Vi glæder os også til at canadierne besøger os her på Fanø; specielt når vi skal lære de andre børn på Fanø Skole at stepdanse, som man gør på Cape Breton«.

Frej, 14 år, violin, Fanø Fiddlers
»Det var en tur som jeg havde glædet mig meget til og forberedt mig længe til. På turen skulle vi udveksle Fanø’sk og canadisk kultur – altså spille en masse musik og koncerter, men også høre en masse musik og have det sjovt sammen.
Vi fløj fra Billund til Frankfurt og fra Frankfurt til Halifax. På den sidste flyvetur derover kunne jeg næsten ikke vente på, at vi landede, fordi jeg var så spændt på alle de koncerter, vi skulle spille og høre.
Da vi landede, havde den del af Canada, vi landede i, en af de største storme, de havde haft i lang tid, og det gjorde, at alt lukkede ned i lufthavnen, og vi måtte vente i lang tid, før vi kunne få vores bagage og komme i gang med vores store oplevelse. Efter ca. tre timer lykkedes det os at komme af sted. Vores første stop var i Rollo Bay, hvor vi skulle spille vores første koncert. Det var helt vildt fedt at se vores navn, Fanø Fiddlers, stå på programmet! På Rollo Bay festivalen hørte vi også en masse fantastiske koncerter med meget dygtige musikere. Det var også lidt vildt, at vi skulle spille der, hvor der var så mange kendte canadiske musikere. 
Efter Rollo Bay tog vi færgen over til Cape Breton Island, hvor vi boede i et stort hus, med en stor kælder og mange værelser. Mens vi boede der, gik vi alle sammen på et stepdansekursus, hvor vi lærte traditionelle canadiske danse og at stepdanse en smule – nogle mere end andre. Personligt er jeg ikke ret vild med at danse, så jeg havde ikke de store forventninger, men det viste sig at være helt vildt fedt både at se på og være med til. Jeg glæder mig rigtig meget til, at de kommer til Fanø og underviser i pinsen. 
Under stepdansekurset var der dansebal, hvor vi fik brug for alle de steptrin, vi havde lært. Det var vildt sjovt at komme ud og prøve det af, vi havde lært.
Om aftenen skulle nogle dygtige canadiske musikere spille koncert der, hvor kurset blev holdt – også Fanø Fiddlers. Det var vores anden store koncert, og det gik rigtig godt. Vi skulle også danse igen. Før vores koncert hilste vi på selveste Rannie MacLellan og spillede hans melodi, som hedder »Rannie MacLellan’s Reel«. Den havde vi øvet rigtig meget hjemme på Fanø, så det var ret stort at møde ham personligt.
I løbet af turen deltog vi også en hel dag på Gaelic College music camp, hvor vi lærte en del nye melodier, bl.a. »Lime Hill«, som var halvsvær at lære, men som lyder fantastisk og nu er en af mine personlige favoritter. Om aftenen skulle vi spille koncert der sammen med en masse lærere fra campen. 
Den sidste dag, inden vi skulle hjem, holdt vi en stor afskedsfest, hvor vi inviterede alle, som vi havde mødt i løbet af turen, for at takke for deres gæstfrihed. Vi pyntede op med julepynt, fordi der var en masse i det hus, vi boede i – og så var det lidt sjovt med julepynt om sommeren. Vi spiste alle sammen udenfor. Alle, der kom, medbragte lækkert mad – sådan gør man i Canada, når der inviteres til house party. Det var super hyggeligt og sjovt at være med til.

Hvad har jeg fået ud af turen:
Under turen blev jeg både meget bedre til at spille violin, og jeg lærte at stepdanse lidt – og jeg fandt ud af, at noget dans ikke er helt så slemt.
Ud over kulturmødet fik jeg også mange smukke naturoplevelser. Fx var vi på en fantastisk bjergvandring med den smukkeste udsigt, man kan tænke sig. Jeg så også en del dyr, vi ikke har herhjemme på Fanø. Jeg så hvaler, en kongeørn, en kolibri og en slange, som jeg senere fandt ud af, var en garter snake. Canadaturen har været en sindssyg spændende og vild oplevelse, som bragte mange sjove og fantastiske minder med tilbage og ikke mindst lysten til at spille meget mere.
Jeg glæder mig meget til gensynet med vores canadiske venner i pinsen«.

Tak for hjælpen
Vi ønsker hermed at takke alle dem, der har gjort det muligt for os at komme af sted. Jeres bidrag har været en vidunderlig gave. Tak til Fanø Kommunes Kulturmidler, Sportsgoodfonden, Boghandler Henning Clausens Fond, Lida og Oskar Nielsens Fond, Fonden Gamle Sønderho, Fannikerdagene, Kulturelt Samråd, Marie Rasmussens Fond, Danibo, Superbrugsen Fanø, samt til alle jer mange private, der har støttet os.

Genbesøg i Pinsen
Takket været en stor bevilling på 75.000 kr fra Fanø Sparekasses Fond bliver det muligt for Fanø Fiddlers at gøre gengæld og invitere Fanø til at få en smag af Cape Breton, når vi får besøg af musikere og dansere fra Cape Breton i pinsen. Vi glæder os til at fortælle mere om det, når alle aftaler er i hus.

Tak for en dejlig tur, Støtteforeningen Fanø Fiddlers