Fanø fik sin egen Walk of Fame

Anders Matthesen holdt indvielsestale og klippede sløjfen – se hans tale på Fanø Ugeblads Facebook side.

Søndag den 5. juni var der meget at fejre på Fanø; det var Grundlovsdag, Fars Dag, Pinsedag og Realen kunne endelig indvie den flotte og længe ventede »Walk of Fame«.

Der var liv og glade dage på Realen, hvor mere end 500 gæster var mødt op for, blandt andet, at overvære Anders Matthesen (også kendt som Anden), klippe den flotte, store sløjfe og markere indvielsen af Fanøs Walk of Fame – en hyldest til hele underholdningsbranchen og alle de stjerner, der har bidraget med deres udtryk på Realen – Fanøs kulturhjerte.
Stjerner var der denne dag en hel del af – både de 50 i rustfrit stål og messing, sirligt lagt ned i fliserne på gårdspladsen omkring det fine kulturhus og en god håndfuld, der både var med som gæster og et par, der bidrog til underholdningen på denne solskinsdag.
De frivillige på Realen har fået deres helt egen stjerne, centralt og flot placeret ved fortrappen. – Uden de frivillige eksisterede Realen slet ikke, siger Jeanett Exner.
Selv var jeg så heldig at få en god, lang snak med Anders Matthesen, Jacob Haugaard og Jakob Fauerby, backstage – en times tid imens folk samledes udenfor.
Jakob Fauerby, Jacob Haugaard og Anders Matthesen har alle været tæt forbundne til Realen siden opstarten af stedet. Det er tydeligt, at de alle har et kærligt forhold til både huset og dets mennesker. 
Jacob Haugaard var i Realens opstart i en længere periode fast på programmet om onsdagen. – Det var jo oplagt, da jeg har kendt Johnny Madsen i mange år, fortalte Jacob. Jeg øver aldrig, jeg starter bare op og ser, hvor det bærer hen. Jeg er sådan en type, hvor der skal ske noget hele tiden, fortalte han, mens han lyste gevaldigt op i det neonfarvede jakkesæt med matchende fodboldstøvler.
Anderledes forholder det sig med Anders Matthesen, han mødte Johnny Madsen for første gang denne søndag, de har bare aldrig været på stedet på samme tidspunkt før nu. Anders fortalte, hvordan han siden 2011 er kommet til øen for at skabe nyt materiale og udvikle det i et sommerhus på Fanø, i selskab med sin lille familie, sin diktafon og en mandolin. Det hele bliver prøvet af på publikum her på Realen. – Jeg kan tydeligt huske lugten af Epoxy, og hvordan vi næsten hang fast i gulvet, så nyt var det på Realen da vi startede her, grinede Anders. Han er som de andre mange kunstnere blevet knyttet til øen og kreativ direktør, Jeanett Exner, mener at man kan kalde Realen for Anders’ »jydske dagligstue«, til gengæld er hun selv blevet »moster« for alle Anders’ børn.
Jakob Fauerby, fortalte at den danske satiregruppe PLATT-FORM, der, udover Jacob selv, består af barndomsvennerne, Laus Høybye og Mille Lehfeldt, blev til under et ophold på Fanø i 2011. – Ja, og for at det ikke skal være løgn, så blev hele ideen omkring TV2’s reportageserie, Ja for Fanø!, til i Jeanetts have en skøn sommeraften, efter en fest, hvor vi sad nogle stykker og hyggede os gevaldigt. Vi diskuterede hvilket emne min mand, Anders Fauerby, skulle skrive speciale om på filmskolen, fortalte Jacob.
Jeg spørger de tre herrer, hvilken betydning Fanøs »mini version« af Walk of Fame har for underholdningsbranchen. De tygger lidt på spørgsmålet og bliver enige om, at det er som at få strøet sin aske mens man stadig er i live – en hæder og en slags udødeliggørelse, som de heldigvis kan nå at opleve mens de stadig lever.
Vi bliver afbrudt af Jeanett, der har taget Fanøs borgmester, Frank Jensen, under armen og får ham placeret ved vores bord. Frank Jensen skal holde velkomsttalen denne dag – iført Fanøs borgmesterkæde, der består af sølv og rav. – Jeg skal altså lige have stylet Frank og givet ham borgmesterkæden rigtigt på, siger Jeanett. – Ja, kæden er jo blevet pudset i dagens anledning, siger Jeanett. 
TV2, der er i fuld gang med optagelserne til den nye sæson af Ja for Fanø! (sæson 6) spørger ind til, hvordan Jeanett har fået pudsningen sat i stand. – Jamen jeg ringede jo bare op på rådhuset og bad dem om at pudse kæden, der gerne skulle se godt ud til i dag. Vi er jo en lille, selvstændig kommune og der er jo heldigvis, ikke altid, så lang vej fra ord til handling, griner hun mens hun iklæder Frank den fine borgmesterkæde – for Jeanett og alle de frivillige går op i detaljen, og det er lige netop den der gælder på en stor dag på Realen.
Tekst og fotos: GV