Fanøs nye café og spillested

Åbningsreception for Elses Gab – Fanøs nye café og spillested 

Lørdag den 23. marts er der officiel åbning af Fanøs nye café og spillested: Elses Gab. De to ildsjæle bag Elses Gab, Else Hjort og Alan Skelmose, inviterer til åbningsreception fra kl.14.00-16.00, hvor der vil være lidt lækkert til ganen.​

Fra fiskebutik til designshop og bar
Den unikke historie, hvor drømmen bliver til virkelighed:
I januar 2019 overtog vi et lille stykke Fanø historie, da vi fik nøglerne til fiskebutikken på Havnevej. Den havde fungeret som sådan siden 1968, men blev ombygget til designshop og bar, og har fundet sine ben som det, siden vi åbnede i efteråret 2019.
Baren fik navnet Værftet, opkaldt bl.a. efter det sidste fungerende skibsværft, der lå placeret lige bag bygningerne på den nuværende P-plads ved Skibsværftet.
Det magede sig så fantastisk, at vi fik mulighed for at erhverve de omkringliggende bygninger tilhørende Else og Villy Christensen, knallert og cykelhandlerejendommen. Nu var der mulighed for at brygge videre på drømmen om at udvide Værftet til et slags multikulturhus. Det lykkedes, da vi i december 2022 kunne invitere indenfor i Marco Broddes galleri, en designshop for albus nimbus design, mange lokale kunstnere samt forskellige iværksætteres produkter, der nu kunne ses og opleves et sted med stor gennemstrømning af kunder. Senere kom tøjbutikken TØRW til, og dermed var den del af ideerne for bygningerne afsluttet. På gårdspladsen fik vi etableret en udendørs-scene og en udebar med fadøl m.m. samt et hyggeligt gårdmiljø, og her er der mere i støbeskeen.

»Elses Gab«
Det sidste ben, et af de vigtigste i vores ombygning af Havnevej 2, er Elses Gab. Elses Gab er Fanøs nye café og spillested, som allerede er blevet en kendt del af hele Æ KLÆG, som vi kalder vores multikulturhus samlet.
Mange spørger, hvor navnene kommer fra, og ganske kort fortalt tager de udgangspunkt i den lokale historie. Elses Gab er opkaldt efter den rende, der i fordums tid delte øen i to lige stykker syd for Halen. Der findes optegnelser i Ribe om en mulig bosættelse med et hus angiveligt tilhørende en af Valdemarerne. Det hed måske Kirkeby og havde en beliggenhed midt på øen, før Nordby og Sønderho fandtes. Der gik et vandløb ind til Kirkeby med navnet Elses Gab. Else er også navnet på ejeren af caféen, caféen er et spisested, man stopper maden i gabet osv ...
Skulle det være usandt, er det lige meget, for det er den historie vi tillader os at viderebringe. 

Bliv hængende på Æ KLÆG!
Æ KLÆG er opkaldt efter det vadehavsslik/mudder, der dukker op ved ebbe langs Svenskeren, hvor man som fannik udmærket ved, at skulle man driste sig derud – så koster det minimum en sko pga. det stærkt sugende mudder! Vores motto er derfor: Æ KLÆG – bliv hængende.