Første tur med »Grotte«

Fredag d. 1. oktober var den nye Fanø-færge »Grotte« på den første afgang med passagerer. Cirka 60 personer var indbudt til den første tur – heriblandt transportminister Benny Engelbrecht, borgmester Sofie Valbjørn og flere af byrådspolitikerne fra Fanø.

»Grotte« lagde til i færgelejet kl. 14 – så den normale færgedrift ikke blev forstyrret. I salonen – hvor duften af »ny bil« slog en i møde – blev der budt velkommen ved Molslinjens direktør; Carsten Jensen: »Velkommen ombord på »Grotte« – en relativ lille færge, men et stort skridt for Mols-linjen. Her er brugt en ny teknologi, og »Grotte« er den første af en række skibe vi sætter i søen. Denne – og de andre færger – er en uundværlig del af en infrastruktur, som er nødvendig i mange små samfund rundt i Danmark«. Carsten Jensen sendte en stor tak til Fanø Kommune, og de repræsentanter de havde arbejdet sammen med: »For to år siden sad vi rundt om bordet, og delte tanker og idéer – og nu to år senere, tager vi den første tur med el-færgen »Grotte«. 
Carsten gav herefter ordet til transportminister Benny Engelbrecht, der i dagens anledning havde taget turen til Fanø. Benny var meget glad for, at Molslinjen havde valgt en el-færge som den nye Fanø færge: »Ved at vælge en el-færge, bidrager man jo til den grønne omstilling, og jeg bemærker også den flotte, grønne farve på færgen. Jeg kan også se repræsentanter for andre kommuner, hvor der er – eller potentielt kommer – nye el-færger«.
Borgmester Sofie Valbjørn havde også rosende ord omkring samarbejdet med Molslinjen: »Vi havde en masse ønsker og forslag til, hvordan vi kunne nedbringe lange ventetider og køer, måske noget med flere afgange, måske en erstatning for Sønderho – vi mente, der var behov for at gøre noget, færgen er trods alt Fanøs livsnerve. I sagde: »Vi kigger på jeres forslag, og vender tilbage«. Det gjorde I så – og vi var meget positivt overraskede over jeres forslag: en helt ny el-færge. Vi sagde: »Men der kan jo ikke sejles med tre færger«, I sagde: »Jo, jo – det problem har vi løst«. Og med tre bilfærger, kan det sagtens lade sig gøre at tage én færge ud, uden at sænke driften. Og tre færger i højsæson og spidsbelastninger vil nedbringe kø og ventetid til et tåleligt niveau«, sagde Sofie, og afsluttede med at sige stort tillykke til Molslinjen, Fanø og alle der kommer til at sejle mellem Esbjerg og Fanø; både fastboende, gæster og turister.
Afslutningsvis var der et glas »bobler« og kransekage til alle passagerer, inden »Grotte« igen lagde til ved færgelejet i Esbjerg.
 Tekst og foto: DH