Lej en Fanøkone

Tre stolte Fanødamer i et ægte Fanøhjem. Fra venstre: Louise Steen, hunden Vigga og Mariann Salskov.

To smukke Fanøkoner iklædt festdragter åbner døren til det gamle, fine Fanøhus, hvor Louise bor. I stuen er der dækket op og på bordet står snapsen klar, så vi kan få en kaffepunch mens vi taler om Mariann og Louises nyeste initiativ – »Lej en Fanøkone«.

»Det hele udspringer jo af kærligheden til traditionerne på Fanø, vi har så mange spændende ideér til formidlingen af Fanøs historie«, siger Mariann. Louise supplerer; »ja og dragterne, som vi så gerne vil vise frem. Vi oplever faktisk ofte, at det gør noget ved folk, når de eksempelvis får sat klude« eller ser, hvor flotte de ser ud i dragt, smiler hun. 
Og det rører folk når de kommer tæt på historierne om det levede liv på Fanø, derfor vil Mariann og Louise også så gerne viderebringe de stolte og gode fortællinger fra øen.

De to Fanøkoner, Mariann Salskov og Louise Steen  har igennem mange år båret dragterne med stor kærlighed og stolthed, så ofte der var anledning for det. De elsker begge to at vise og fortælle om de smukke dragter. Derfor kom de på idéen med at starte en lille virksomhed, hvor man kan leje en Fanøkone – enten den ene eller begge to. Det er en oplagt mulighed for at gøre festen lidt mere speciel, hvad enten det drejer sig om en mindre familie- komsammen eller en større fest.

Konerne kommer iklædt dragt og gerne på en valgt lokalation på Fanø. Man kan også komme hjem i stuen, i et rigtig Fanøhus, som her – hos Louise i Nordby. Arrangementet og prisen vil være skræddersyet, efter behov og man kan vælge mellem en helt masse herlige forslag til at lære Fanøs traditioner bedre at kende.
 
»Menukortet« lyder bla. på:
Fanødragten og vores historie:
· Fannik og Sønderhoning: Dans og musik, hvor dansen forklares og grundtrinene vises.
· Kludesætning: Hvordan sættes Fanøkludene. Her kan man få sat klude og taget et portræt.
· Dragtvisning: Hvad har vi på og hvorfor. Omvendt striptease.
· Prøv en Fanødragt: Et udvalg af dragter kan prøves og Louise og Mariann sætter klude.
· Byvandring i Nordbys gader med fortælling om kultur, arkitektur, storhedstid, dragter og røverhistorier.

Smagen af Fanø:
· Bakskuld med kaffepunch: Bakskuld og kaffepunch tilberedes og serveres og alle lærer at synge kaffepunchvisen.
· Fanøsmørrebrød: Prøv at smøre Fanøsmørebrød.
· Smagen af Fanø: Smagning af div. lokale specialiteter akkompagneret af en masse røverhistorier fra producenterne.

Mariann og Louise har været ude flere gange, til forskellige arrangementer. De har fine samarbejder med mange af øens lokale producenter og erhvervsdrivende, heriblandt nævner de Marianne Milter Bay, der har eventbureauet »Fanø Firmaevents«.

Det er nemt at mærke de to koners stolthed over at bære de flotte dragter, som de har brugt 100-vis af timer på selv at sy (det er en helt anden historie), her hvor de sidder omkring kaffebordet. »Ja, man ranker sig og bliver en anelse højere når man er klædt i de smukke dragter«, fortæller Louise. 

Både Mariann og Louise har fuld opbakning fra begge deres mænd, der kan bidrage med bla. tilberedning af mad og dans. »Det er vigtigt at det skal være sjovt når vi arbejder, siger Mariann. Det er helt klart lysten og glæden, der skal drive os«, slutter hun.

Hvis du vil vide mere om »Lej en Fanøkone« kan du kontakte Louise og Mariann her mail: kontakt@fanokonen.dk
Louise Steen: 30 23 53 28  ·  Mariann Salskov: 60 17 44 40

Tekst og foto: GV