Ny bog om Everten Rebekka

I fredags, den 2. september – en dejlig lun sommerdag, selvom kalenderen godt nok siger efterår – blev der præsenteret en ny bog på »Børges Plads« i Hovedgaden 30.
Ryon Schmidt Petersen, som er formand for Foreningen Everten Rebekka, bød alle de fremmødte gæster velkommen, og fortalte om tilblivelsen af bogen, og lidt om baggrunden: »Når man bor på en ø, er det vigtigt, at der også er skibe – og meget gerne aktive skibe, som Rebekka er«. Mette Guldberg, som er forfatter til bogen, sagde også et par ord, om hendes samarbejde med foreningen: »Det har været et stort arbejde, at finde oplysninger om Everten Rebekka og selve skibstypen; det lille fartøj, med en bund så flad som et stuegulv. Jeg har ikke bare fået lidt hjælp fra foreningen, men rigtig meget hjælp, og der har været et stort engagement blandt dem, der har været med til at renovere Rebekka. Mange har en drøm om at restaurere et gammelt træskib – og i mange havne, kan man se, hvordan drømmen er brast …! I dette tilfælde er det viljestyrke, samarbejde og engagement, der har gjort, at projektet er lykkes. Tillykke til foreningen – og til Fanø – der har bevaret sådan et fint ekemplar af en Evert«, sluttede Mette Guldborg.
Fanøs borgmester, Frank Jensen, var også kommet forbi i dagens anledning, og han var meget glad for den fine bog, og takkede Mette Guldberg: »Det er en skøn bog – H.C. Andersen kunne ikke have skrevet det bedre. Det er fantastisk, at Fanø har sådan en fin Evert; et symbol på vores stolte skibs-traditioner«, sagde Frank. Han sluttede af med en lille anekdote – en sjov lille historie, som fandt sted for en del år siden, i 1997, da Frank bare var en knægt: »Jeg var bydreng hos Brugsen her i Nordby, og i løbet af noget tid, havde vi samlet et rimeligt beløb i småmønter, som Brugsen overdrog til Everten Rebekka. Efterfølgende blev personalet inviteret på en sejltur, og jeg skulle selvfølgelig med. Undervejs på turen, blev der serveret bakskuld, og jeg sad fint på rællingen, og nød både tur og en bakskuld. Båden drejede, og jeg sad pludselig ikke så fint på rællingen mere, men røg baglæns ned i vandet. Ryon, som var styrmand den dag, fik heldigvis vendt Rebekka, så tak, Ryon, fordi du fik mig fisket op igen«, sluttede Frank af – og kunne så gå til grillen og få sig en varm bakskuld, denne gang uden risiko for at ende i vandet.

En af de første elever
Med på »Rebekka-holdet«, er også en ung mand; Asbjørn Jakobsen, hedder han (det er Asbjørn på billedet). Asbjørn er 18 år, fra Fanø, og var med på det første hold for nogle år siden, som kunne vælge »Maritimt valgfag på Rebekka« da han gik i 8. klasse på Fanø Skole. Asbjørn blev hurtigt grebet af sø-livet, og har siden uddannet sig til »ubefaren skibsassistent«, som også er lig med matros. For nylig er han også blevet udnævnt til skipper på Rebekka – men det slutter ikke her for den driftige, unge mand. Nu står han selv som underviser i »Maritimt valgfag på Rebekka« – hvor han hver fredag border Everten Rebekka, sammen med 12 børn fra 7. og 8. klasse fra Fanø Skole – og giver sin viden videre. Asbjørn er meget glad for både sit job som skipper og underviser på Rebekka: »Det er dejligt, at der er så stor interesse for valgfaget. Vi har faktisk haft meget stor søgning til lige dette valgfag – næsten dobbelt så mange, som der var plads til. Vi har »kun« plads til 12 elever, men det er rigtig fint, at der er så stor interesse, når vi nu bor på en søfarts-ø«, siger Asbjørn, mens han gør sig klar til at modtage de unge mennesker, der snart viser sig på kajen.

Tekst og foto: DH