Ny fantastisk app udviklet på Fanø

Jan Dorner har udviklet en app, med billeder taget på Fanø. App’en kan genkende ting, der ligger på stranden.

»Stranden er et paradis for tingfindere, men oplevelsen af at gå på stranden bliver klart størst, når man ved lidt om hvad det er, som ligger der. Nogle kan gå på stranden og kun se sand og vand, men med Strand Detektor i hånden bliver man klogere på, hvad der ligger der, når man med kameraet på sin mobiltelefon kan få fortalt, hvad det er man ser«, siger Jan Dorner. 
Strand Detektor arbejder med en teknik som kaldes »mechanical learning«, der er en form for kunstig intelligens, hvor vi har trænet app’en i for eksempel hvordan en bestemt musling eller plante ser ud. App’en er trænet over det sidste halve år på Fanø strand med tusindvis af billeder, som nu gør den i stand til at genkende de forskellige ting, man kan finde på en dansk strand. Hver gang en bruger anvender app’en, spørger den om genkendelsen var korrekt, og brugeren kan svare ja eller nej. Billederne bruges herefter til at gøre app’en klogere, og brugerne bidrager på den måde til fællesskabet.
Det er en gratis app, som dog er reklamebaseret på den måde, at man kan tage 5 billeder, hvorefter man bliver præsenteret for en reklame i nogle få sekunder. Herefter kan man igen tage 5 billeder, og bliver man træt af denne begrænsning, kan man vælge at købe app’en helt for kr. 25,-
Lige nu ligger der omkring 100 forskellige ting i app’ens hukommelse, men det vil blive udbygget løbende med især endnu flere planter og også flere af strandens insekter vil komme med.
Ud over kamera genkendelsesfunktionen er app’en også et opslagsværk i stil med de bøger, som nogle måske kender, der hedder »Hvad finder du på stranden« – nu bare i en digital udgave og med kortfattede tekster, hvor der til hver enkelt ting altid hører en finurlig egenskab eller historie – det som man også kalder »fun facts«.
»Vi har i første omgang kun udviklet app’en til det som kaldes IOS – altså iPhone og iPad, hvor den kan hentes i App Store. 
Indtil videre er Strand Detektor blevet godt modtaget, og vi håber at mange flere vil få nytte af denne sjove og unikke app. Strand Detektor kommer på tysk og engelsk indenfor den næste måned – vi arbejder på sagen«, slutter Jan.