Ønsket er at etablere en svævebane og udskifte legeredskaber på Skovlegepladsen

Der var glæde, da bestyrelsen for Fanø Skovlegeplads’ Støtteforening fik at vide, at den har modtaget 10.000 kroner i støtte fra »Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld«. 
 
Det er nemlig støtteforeningen, der står bag det populære udflugtssted, Fanø Skovlegeplads, der hvert år besøges af tusindvis af børn og voksne. Pladsen er smukt beliggende i Fanø Plantage på et areal, der ejes af Naturstyrelsen. Det er imidlertid frivillige kræfter, der sørger for at rejse midler til indkøb og vedligehold af pladsens legeredskaber, trækvogne, bålhytte mv. 
– Vi er dybt afhængig af velvilje fra fonde og private, siger foreningens bestyrelsesformand, Ove Gejl Christensen. 
Pengene fra Sol og Strand-fonden kommer til at indgå i et storstilet projekt med et samlet budget på 634.000 kroner, hvoraf halvdelen skal anvendes til etablering af en svævebane på skovlegepladsen.  
Det resterende beløb går til renoveringen af to legepladser, som støtteforeningen har påtaget sig ansvaret for vedligeholdelsen af. De to pladser, der ligger i henholdsvis Temposkoven og ved Realen i Nordby, skal have nye legeredskaber, og der skal etableres faldunderlag – endvidere er planen at etablere tippi’er ved pladsen i Temposkoven.
– Vi afventer pt. svar fra to store fonde og håber på positivt svar herfra. Vi har besluttet, at vi går i gang med at anlægge svævebanen, så snart at vi har fået en byggetilladelse fra kommunen – det er Naturstyrelsen, der er ansvarlig for ansøgningen, siger Ove Gejl Christensen. 

Et stort aktiv for Fanø
Skovlegepladsen blev etableret af Skov- og Naturstyrelsen i 1997. I 2021 havde Naturstyrelsen opsat tællere på skovlegepladsen, der viste, at mere end 75.000 gæster havde besøgt pladsen i løbet af året. 
– Pladsen er et stort aktiv for Fanø, og den besøges af såvel lokale som turister, og vi oplever, at feriehusudlejningsvirksomhederne er interesserede i, at gæsterne har mulighed for aktiviteter, når de er her, siger Ove Gejl Christensen, der glæder sig over, at der hersker stor velvilje til at støtte projekterne både fra fonde og fra private bidragsydere.  
– Vi har en indsamlingsbøsse på pladsen, som benyttes flittigt, og derudover er der mange, som via MobilePay støtter med beløb fra 10 kroner til flere tusinde kroner. Vi har tyske turister og lokale fra Fanø, som hvert år støtter os med flere tusinde kroner, og deres begrundelse er, at de alle er meget glade for at have muligheden for at benytte skovlegepladsen, og at der altid er rent og pænt på pladsen.

De frivillige er en uvurderlig hjælp
Naturstyrelsen hjælper med renholdelse af pladsen, men ellers er det de frivillige i støtteforeningen, der tager en stor tørn i forhold til at sørge for renholdelse af toiletter, og de sikrer, at der ikke ligger affald og flyder. 
76-årige Ove Gejl Christensen flyttede til Fanø fra Fyn for 13 år siden og blev ved en tilfældighed involveret i støtteforeningens arbejde. 
Siden 2020 har han været medlem af bestyrelsen, som tæller nogle ganske erfarne bestyrelsesmedlemmer – kassereren er 84 år, og næstformanden er 75 år. Dog har bestyrelsen i år sikret, at yngre kræfter er klar til at tage stafetten videre og dermed sikre fremtiden for Fanøs populære legepladser.

Fakta om Sol og Strand

Ægteparret Margit og Kjeld Andersen har siden 1979 drevet Sol og Strand Feriehusudlejning med succes. For at sikre, at virksomheden fortsat vil forblive på danske hænder, besluttede de at overdrage deres livsværk til en fond, som nu ejer 75 procent af virksomheden. Det skete i forbindelse med virksomhedens 40-års jubilæum i 2019.
»Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld« udlodder i 2023 i alt tre millioner fra to puljer, hvoraf den ene pulje har åbent for ansøgninger hele året – den er målrettet projekter på under 10.000 kroner.
Den anden pulje, som udloddes en gang om året, er til projekter på over 10.000 kroner, og her er der ansøgningsfrist 30. september.

Læs mere om fonden på: www.fondensologstrand.dk