Om at bosætte sig på Fanø

Efter godt 20 år i det sønderjyske, nærmere betegnet en nedlagt landejendom ved Øster Lindet i nærheden af Rødding, var tiden kommet til, at vi skulle se os om efter færre kvadratmetre og færre udenoms-arealer. Et sted, hvor vi på et tidspunkt også kunne tilbringe »den tredje alder«, hvorfor nærheden til indkøbscenter, butikker, restauranter og kulturelle tilbud blev vægtet højt i overvejelserne.
Vi kendte Fanø gennem 30 års ejerskab af et sommerhus i Rindby. Et sted, hvor vi selv og vore børn har tilbragt mange timer, og hvor stilheden samt adgangen til stranden og den fantastiske natur gør sommerhuset til det ideelle feriested. Derimod så vi dengang ikke Fanø som et sted, hvor man kunne bosætte sig. Det kom først på et senere tidspunkt.
I første omgang gik vore overvejelser i retning af Århus eller Flensborg, og vi brugte faktisk en del tid på at undersøge forskellige muligheder, men uden at vi kom tæt på det, vi søgte.  Øster Lindet er kendt for de mange foreninger, ildsjæle og et velfungerende lokalsamfund, og erfaringerne herfra prioriterede vi højt i »kravspecifikationen« til vores nye hjem.
Det var faktisk ved at læse Fanø Ugeblad, at vi blev opmærksom på de mange foreninger og aktiviteter på øen, ligesom nærheden til Danmarks 5. største by Esbjerg, var en medvirkende faktor til vore overvejelser om bosætning på Fanø. Kort tid efter var beslutningen taget: vi flytter til Nordby.
Herefter gik det hurtigt. Vi fik købt et dejligt og funktionelt hus i den centrale del af byen, og i september 2016 fik vi solgt huset i Rødding, hvorefter vi begge fik bopæl i Nordby. Da vi begge arbejder på fastlandet, er vi storforbruger af færgen, men de mange fordele ved at bo på Fanø overskygger på alle måder de udfordringer, der følger med sejllads og transport.
Naturen kendte vi i forvejen, men mødet med Fanø har derudover været et møde med ildsjæle, mennesker med visioner og udsyn, et stort udvalg af forretninger, spisesteder af høj kvalitet samt et varierende og spændende kulturliv. Dette i kombination med et velfungerende lokalsamfund med et godt samspil mellem kommunen og civilsamarbejdet, hvor det samtidigt er muligt at have sin beskæftigelse på fastlandet.
Nu ved vi det: Fanø er et fantastisk sted at holde ferie, men det er også et fantastisk sted at bo. Det budskab vil vi gerne give videre til andre.

Jo Madsen og Sven Buhrkall