Rindby Forsamlingshus kan fejre 125 år

Billede:
»Den økonomiske side blev ordnet med udstedelse af aktier á 25,00 kr«. Billedet viser et opslag fra den første regnskabsbog, 1897


Lørdag den 26. november fejrer Rindby Forsamlingshus 125 års jubilæum i den fine, gamle bygning på Postvejen 14.

Det bliver en kombineret julefrokost/jubilæumsfest, hvor Slagter Christiansen sørger for en lækker menu til kun 275 kr. pr. person. Borgmester Frank Jensen, holder velkomsttalen, og musikken bliver leveret af Jens Mouritzen, Ole Mouritzen og Peter Urhbrand. Så tag din nabo, familie, venner, ansatte under armen og deltag i festen – hvor der er musik og mulighed for en lille svingom og en hyggelig og uhøjtidelig aften.
Initiativet til oprettelsen af Rindby Forsamlingshus blev taget ved et møde, der afholdtes den 16. marts 1897 hos gårdejer Mathias Jensen fra Rindby. På dette møde blev den første bestyrelse valgt: Formand Gdr. J.S. Jensen, Gdr. A.N. Iversen, Iver H. Nielsen, M.P.C. Sørensen og M.P. Iversen. De foreløbige love blev på selvsamme møde vedtaget og i november 1897 blev forsamlingshuset bygget, og kom til at hedde »Byens Forsamlingshus« indtil 1955, hvor det blev ændret til Rindby Forsamlingshus.
Salen blev senere opført således, at Rindby skole, som lå hvor »Sol og Strand« nu er hjemmehørende, kunne bruges som gymnastiksal, og forsamlingshuset også fik mulighed for at afholde større arrangementer. 
Byens Forsamlingshus, eller Rindby Forsamlingshus, har været samlingssted for øens borgere igennem 125 år. Igennem årene har der været et utal af forskellige aktiviteter i den gamle bygning – heriblandt; senior/junior gymnastik, danseskole, folkedans, dilletant-forestillinger, baller, præmiewhist, juletræsfest, fastelavnsfest, Sakkuk-gilder, utallige mærkedage samt feriested for resursesvage, tyske børn – igennem mange år (Røde Kors).
Under 2. verdenskrig blev forsamlingshuset brugt til indkvartering af tyske soldater. 
Der er stadig gang i det gamle hus – hvor der nænsomt er blevet bygget til og renoveret igennem årene. I 2013 gennemgik forsamlingshuset en stor renovering, hvor der blev lavet nye toiletter, handicaptoilet med bad og baderum. Seneste forbedringer af huset, er det fine nye tag, nye vinduer samt nyt inventar i køkkenet. Terrassen har fået en »make-over« – så den fremstår indbydende med nye bord/bænke sæt.
Til foråret 2023, er der planlagt en renovering af husets facader – finansieret af LAG midler samt en donation fra Norlys.
Efter de seneste års renoveringer, har forsamlingshuset oplevet en øget interesse for de mange offentlige arrangementer, der afholdes på stedet, ligesom udlejningen til private fester og arrangementer også går forrygende. Med hjælp fra en stærk bestyrelse og de frivillige, der lægger utroligt meget energi i alle de mange, fine arrangementer huset byder på. Huset har pt. 255 medlemmer, som også er med til at holde gang i alle aktiviteterne.
I efteråret 2022 er der følgende arrangementer: Jubilæumsbanko/sponsor Super Brugsen, Julebanko, Højskolesang, Mortensaften sammen med Ældre Sagen, Snak&Spis/foredrag sammen med Fanø Højskole, Jubilæumsfest/julefrokost samt juletræsfest.
Forsamlingshuset blev indviet den 30. november 1897, samme nat som briggen »Claus« strandede. I den forbindelse er der den 30. november tilrettelagt et helt specielt arrangement: »Snak/spis/lyt«, hvor forfatter Sven Anthonisen holder foredrag om bogen, »Briggen Claus« og Fanø Højskole sørger for maden. Efterfølgende vil Sven Anthonisen signere bøger.

Billetter til alle aktiviteter kan købes via nemtilmeld og aktiviteter kan ses på: www.rindbyf.dk

Tekst og foto: GV