Royalt besøg på Fanø

Onsdag den 1. september fik Fanø fornemt besøg – Dronning Margrethe, der var ankommet med Kongeskibet til Esbjerg dagen før, tog med færgen fra Esbjerg, og ankom til Fanø omkring kl. 9. Herefter var der sammensat et fantstisk program for Dronningen – med mange dejlige oplevelser fra nord til syd. Der var specielt lagt vægt på øens kulturarv; traditionelle dragter, musik og dans, samt det moderne og aktive liv, der er at finde på Fanø.
Dronningen blev modtaget på havnen af borgmester Sofie Valbjørn, og herefter gik turen til rådhuset, hvor Dronningen fik overrakt en gave. Det var bogen »Fanø Dagbog«, og Christel Seyfarth – som er ophavskvinde til bogen – fik en lille snak med Dronning Margrethe om de smukke billeder i bogen. 
Derefter gik turen hen til Fanø Museum, hvor der udenfor var »sus i skørterne«; Fanø Folkedanserforening dansede og spillemændende spillede. Efter den meget fine opvisning, gik  Dronningen ind på Fanø Museum, og fik fortællingen om »Fanøkvinderne«, der særligt i 1700- og 1800-tallet styrede familierne og landbruget, mens mændene var på havet.
Inden frokosten på Fanø Krogaard, var Dronningen forbi Fanø Skibsfart- og Dragtsamling, hvor Kis Sharasuvana fremviste den meget fine samling af Fanødragter.
En af de 46 inviterede gæster til frokosten på Fanø Kro-gaard var slagtermester Henrik Christiansen. Henrik havde dagen forinden fået en besked om, at han blandt 4 andre var så heldig at være udvalgt til at sidde til bords med Dronningen. »Det var jo en kæmpe ære at få lov til at sidde i selskabet hos Dronningen, og jeg var oven i købet så heldig at sidde lige overfor Hendes Majestæt, så vi havde en fin samtale omkring mit virke som slagter på Fanø«, siger Henrik. »Dronningen var meget interesseret i alt, der foregår på Fanø, og det var imponeredende, hvor meget Hendes Majestæt havde sat sig ind i livet på vores ø«, fortæller han.
Efter frokosten gik turen til Rindby Strand, og i høj sol og fantastisk blå himmel fik Dronningen en lille opvisning i både blokart og drageflyvning.
Kronebilen tog derefter turen til Sønderho, hvor Dronningen skiftede den fine bil ud med en golfvogn, da det ikke var muligt for Kronebilen at køre i Sønderhos gader. Gennem byens gader kørte Dronningen i golfvogn, til den genetablerede havn, hvor hun blev budt velkommen af Marco Brodde og Lauritz B. Holm-Nielsen, der fortalte om naturen og Sønderho Havn
Det sidste besøg på turen gik til klitterne ved Sønderho, hvor Dronningen besøgte Børnehuset Bakskuld. Her blev hun budt velkommen med dejlig violinspil af Tove de Fries og de skønne »violin-børn«. Indenfor bød børn og personale Dronningen velkommen, og viste blandt andet Majestæten deres kreative håndarbejde frem.
Dronningen kunne igen sætte sig i Kronebilen, og køre til havnen i Nordby, hvor hun efter afskedstale ved borgmester Sofie Valbjørn blev vinket og sunget ombord på færgen – bl.a. af Stork Ejlænder  Shantykor – efter en oplevelsesrig dag på Fanø.⁣