Solfyldte sommerdage ved Fanø Bad

– også et stykke kulturhistorie

»Sommerens komme forandrede livet ved Fanø Bad. Hotellerne slog dørene op til en ny sæson for forventningsfulde gæster, der kom til Fanø for at leve badelivet. Spredt i sommerlandet lå de mange kønne stråtækte huse og sugede sol til sig med åbne døre og vinduer, der fortalte at der igen var mennesker ved Badet. Lyden af tennisbolde og golfbolde og glade stemmer fra stranden, angav nu feriestemningen«.
»Et morgenbad var for mange en næsten obligatorisk eller rituel start på dagen. Det var dengang lettere at tage en rask morgendukkert, for vandet gik næsten helt op til klitfoden. Således forfrisket på krop og sjæl var morgenmaden ekstra tiltrækkende. På hotellerne blev der i spisesalen budt på den såkaldte morgenkomplet med eller uden æg, og med friskbagte rundstykker og andet godt. Hver gæst fik sin individuelle servering af morgenmaden. Den nu anvendte morgenbuffet kendte man ikke«. 
»Der var en egen stemning på sommerformiddage, hvor solen forgyldte landskabet, og fluerne summede omkring de fra Nordby ankomne handlendes heste og vogne. Der var ingen køleforanstaltninger omkring disse varevogne, så det var bedst at få udsolgt inden turen gik tilbage til Nordby. Jeg oplevede det privilegium at få lov at sidde med hos kusken på den hestetrukne mælkevogn på turen rundt på villavejene. Vognen var hvidmalet, og det var vist det nærmeste man kom til køling«.
De tre stemningsfulde citater er at finde i Nils Jægers netop udkomne illustrerede hæfte »Sommerliv ved Fanø Bad. Feriedage i en anden tid«, som giver et personligt og rammende tidsbillede af dagliglivet ved Fanø Bad i årene efter Besættelsen. Hæftet har jeg netop læst med stor fornøjelse og frydet mig over et dejligt indlevende sprog, der har givet mig et helt nostalgisk og romantisk trip tilbage til en anden tids selvoplevelser af sommerlivets og døgnets mange forskellige stemninger. Stemninger og billeder skabt gennem lys, lyde, lugte, indtryk fra hotellerne og sommerhusene og af persongalleriet fra de travle tjenestefolk og de handlende til herrer og damer i deres fineste sommerpuds til selskabelighederne, stranden, havet og meget mere. 
Hæftet, der er på 34 sider, er det fjerde i en serie, som Nils Jæger har skrevet om Fanø Bad. Det første havde titlen »Fanø Vesterhavsbad. Storhedstiden som internationalt badested«, det andet »Fanø Bad. Et levende badested« og det tredje »Fanø Golf Links – en historisk golfbane«. 
Alle hæfter undtagen det første kan man få ganske gratis ved henvendelse på Fanø Vesterhavsbads kontor eller i Pelargoniehuset, Golfvej 1. Med de fire udgivelser har Nils Jæger givet sit personlige og værdifulde bidrag til Fanøs turisme- og kulturhistorie. Nils Jæger, der er cand. Jur., og som har været ansat i den danske udenrigstjeneste, har haft livslang tilknytning til Fanø Bad og været mangeårigt bestyrelsesmedlem af Fanø Vesterhavsbad A/S. Alle udgivelser er støttet af Lauritzen Fonden.
Per Hofman Hansen