Staycation i Danmark med børn

Den 14. april udkom der en ny bog: »Staycation Danmark – med børn«, fuld af idéer til, hvordan man kan holde en sjov ferie i sit eget nærområde for hele familien. Der er et helt kapitel fra Fanø i bogen, og bogens forsidebillede er fra Fanø.

Uddrag fra bogen:
Sælunger på Fanø – Næste morgen følger en sæl med langs færgen, da vi sejler de 12 minutter, det tager at komme fra Esbjerg Industrihavn til Fanøs bindingsværksidyl.
Vi krydser øen for at komme til den vidtstrakte Fanø Strand. Her svømmer jeg selv med mine børn, der leger, at de er sælunger og boltrer sig i de små bølger. Vandet er 22 grader. Vi finder knivmuslinger og går tur langs stranden til livreddertårnet. Drager i mange farver danser i vinden. Fanø er også kendt som »dragernes ø«, da øen er ét af de mest populære steder i verden for drageflyvere. Hvert år i juni måned arrangeres verdens største dragetræf, hvor folk fra hele verden deltager.
Vi betragter biler, der er kørt fast i det løse sand, mens de bliver hjulpet fri af en firhjulstrækker med et reb. Den kører i pendulfart langs stranden; nye biler sidder hele tiden fast.  
Ud på eftermiddagen tjekker vi ind på Rødgaard Camping og finder vores glampingtelt. Alle er trætte. Børnene læser jumbobøger i skyggen.
Næste dag stormer det på stranden, så vi går i stedet på opdagelse blandt de fine små fiskerhuse i Nordby og Sønderho, og vi leger løs på den sjove naturlegeplads, der er gemt inde i Fanøs plantage.

Danmark er et dejligt ferieland, hvor der er rigtig meget at opleve på ganske korte afstande – ikke mindst når man er en familie med børn. Faktisk vælger flere og flere at holde ferie hjemme i Danmark. Årene med corona og rejserestriktioner har ført til nye vaner. Det kan også være, at man vælger ferie under hjemlige himmelstrøg for at leve mere klimavenligt eller måske som følge af generel usikkerhed i verden.
Men hvor skal man tage hen, og hvordan bliver det en sjov ferie for hele familien? Netop det handler Staycation Danmark med børn om.
Forfatter Nanna Hyldgaard Hansen har sammen med sin familie de seneste to år rejst rundt i Danmark. De har oplevet vilde eventyr og mindeværdige ferier på alle årstider. Det var en fin idé at medbringe regntøj, til gengæld var der ingen stress eller lange rejsedage, bare god tid og store oplevelser sammen. Nanna fortæller om både børnenes og de voksnes favoritter, hvad man skal huske, samt hvordan man planlægger turene.

En guide til unikke familieoplevelser
Bogen gør det nemt for læseren at skabe oplevelsesrige ferier uden at rejse langt væk. Den guider til spændende steder og aktiviteter, man kan prøve i Danmark – især til dem, man ikke allerede har hørt om. Det kan være at sejle med el-jolle i havet ud for Møn, besøge vilde kaniner på øen Endelave, cykle rundt om en fjord, gå på skattejagt i bunkere fra 2. verdenskrig eller sove i toppen af et træ.
Turene bliver formidlet gennem både de voksnes og børnenes øjne. Børnene er på disse ture mellem 8 og 11 år, og deres søde og finurlige kommentarer undervejs i bogen sætter en skøn stemning og bidrager til forståelsen af, hvordan børn oplever, og hvad der er vigtigt for dem.
Bogen er til børnefamilier, men også til bedsteforældre, da der undervejs gives inspiration til ture for tre generationer. Turene lægger op til både dagsudflugter, forlængede weekender og flere ugers sommerferie. De kan bruges som generel inspiration, men også til helt konkret planlægning, da der er efter hvert kapitel er masser af praktisk info og link til besøgte steder. 

I bogen prøver Nanna og hendes familie at:
Vandre blandt vilde kaniner på øen Endelave – Sove i toppen af et træ – Surfe på Vesterhavets bølger – Grave efter fossiler i Faxe Kalkbrud – Ride på islandske heste på Læsø – Styre en eldrevet jolle i havet ved Møn – Fare vild i Thy Nationalpark – Overnatte i shelter med havudsigt – Cykle rundt om Horsens Fjord og sejle med en lille cykelfærge – Lede efter spøgelser på et gammelt slot – Padle i kano på Gudenåen fra teltplads til teltplads – Klatre i træer og suse i svævebaner mellem trækronerne – Tage på opdagelse i Grænselandet – Nyde de nordiske sommeraftener på Djursland – Få varmen i et vandland om vinteren – Lede efter bisoner på Bornholm
Finde små dyr i sandbunden ved Vadehavet – Gå rundt øverst på Den Gamle Lillebæltsbro – Bytte bolig og havne et ukendt sted – Skyde med bue og pil i en skov ved Haderslev
Holde bondegårdsferie ved Stevns – Gå på skattejagt i bunkere fra 2. verdenskrig – Køre i sæbekassebil på Ærø – Sejle ud midt på havet og fiske – ... og mange andre eventyr
Nanna Hyldgaard Hansen er forfatter, foredragsholder og journalist. Hun har beskæftiget sig med bæredygtighed og økologi gennem det meste af sit arbejdsliv, senest som kommunikationschef i en grøn NGO. Hun er forfatter til bøgerne »Lev for det halve – og få familieliv, forbrug og arbejde i balance« (2019) og »Rig på tid – med en kortere arbejdsuge og klimavenlige vaner« (2021) og »Staycation Danmark med børn« (2023).