Tandlægestuderende fra Fanø får skolarstipendium til forskning i stifttandsbehandling

Lone Rousing Lauridsen, tandlægestuderende på Københavns Universitet, har fået tildelt et skolarstipendium på 162.000 kroner fra Tandlægeforeningen.

Med et skolarstipendium fra Tandlægeforeningen skal Lone Rousing Lauridsen, tandlægestuderende på Københavns Universitet, det næste år forske i en ny varmeteknik, der formentligt svækker tanden mindre, end når der bliver brugt bor i forbindelse med en stifttandsbehandling.  
– »Det er rigtig dejligt, at Tandlægeforeningen tror på min idé og vil støtte projektet med et stipendium. Det er jeg rigtig glad for og beæret over«, siger Lone Rousing Lauridsen, som allerede er i gang med forskningsprojektet, der afsluttes til september 2023.
Når en tand bliver rodbehandlet, indsætter tandlægen naturgummi – som i fagsprog kaldes guttaperka – ned i tanden. Guttaperkaen skal ved senere stifttandsbehandling fjernes igen, og det plejer tandlægen at gøre ved at bore det væk. Men ifølge Lone Rousing Lauridsen kan det være svært for tandlægen at se ordentligt, når der skal bores dybt nede i tanden for at fjerne guttaperkaen. I værste fald kan tandlægen komme til at bore igennem tandvæggen, så der kommer hul hele vejen igennem tanden. På tandlægeskolen oplevede Lone Rousing Lauridsen, at den del af stifttandsbehandlingen godt kunne være svær, og her opstod ideen om at varme guttaperkaen væk.    
– »Det med at bruge varme til at fjerne guttaperka i stedet for at bore, er en ide, som jeg selv har fået. Jeg afprøvede teknikken på tre tænder, inden jeg gik videre med ideen for at få bekræftet, at man godt kan varme materialet væk. Næste skridt er, at 30 tandlægestuderende skal teste metoden. Det bliver meget spændende«, siger Lone Rousing Lauridsen. 
Målet med Lone Rousing Lauridsens forskningsprojekt er at nedbringe antallet af patienter, der får svækket eller ødelagt tanden af en stifttandsbehandling. Det vil hun forsøge ved at erstatte den konventionelle fjernelse af guttaperkaen og bor med varmeteknikken. Lone Rousing Lauridsen drømmer også om, at der kan forskes videre i teknikken ud fra hendes resultater. 
Lone Rousing Lauridsen er opvokset på Fanø på familiens slægtsgård, hvor hun altid har elsket at hjælpe til med det fysiske arbejde. I dag bor 26-årige Lone Rousing Lauridsen på Amager sammen med sin kæreste, men inden hun flyttede fra Fanø for at begynde på tandlægestudiet, nåede hun både at aftjene værnepligt samt rejse rundt i Asien og Australien. 
– »Det lå ikke ligefrem i kortene, at jeg skulle være tandlæge. Men det praktiske arbejde, hvor jeg har mulighed for at bruge mine hænder på en kreativ måde samt min interesse for biologi, gav mig nok blod på tanden til at søge ind på tandlægestudiet. Studiet har efterfølgende vist sig at være drømmestudiet«, fortæller Lone Rousing Lauridsen.
Lone Rousing Lauridsen fik overrakt skolarstipendiet til Tandlægeforeningens Symposium den 4. november 2022. Her var cirka 1000 tandlæger samlet for at blive klogere på infektioner omkring implantater.