Tilde går all-in

Det nye køkken er gearet til teamet hos Rudbecks, der kommer til at bestå af 3 fuldtidsansatte kokke, to faste tjenere og flere hjælperere i højsæsonen.

Tekst og foto: GV

 

Hos Rudbecks i Hovedgaden 90 er der sket mange spændende ting i løbet af det sidste års tid – på trods af Corona-pandemien. Den gamle bygning, der tidligere har været rammen for et bageri, huser i dag en af Fanøs super-lækre frokost-reasturanter og en fin lille 
delikatesse-butik. I starten af 2021 er et nyt køkken kommet op at stå, åbningstiderne er udvidet til alle ugens dage – hele året rundt og Tilde er blevet formand for den nystartede handelstandsforening i Nordby.

Tilde har rigtig travlt og jeg føler mig helt heldig over at hun har tid til en snak med mig i restauranten – og så lige midt i frokosten. Tilde har det bedst med, at vi kan være spontane og aftale vores lille interview med få timers varsel. »Det er bare lettere i min verden lige nu«, smiler hun, mens vi finder en plads, hvor vi kan tale sammen.
Tilde boede tidligere over restauranten med hendes to børn på 12 og 14 år. Familien blev dog udvidet ret så kraftigt i februar, da Tildes kæreste, Claus, flyttede ind og medbragte 3 børn i alderen 10-18 år. Claus, med efternavnet Andersen, er også selvstændig og indehaver af EA Automatic A/S i Esbjerg. Firmaet er en ordreproducerende virksomhed med erfaring inden for konstruktion og levering af styretavler til maskinindustrien. Her udfører Claus og co. opgaver indenfor tegning og konstruktion af styresystemer, opbygning af stærk- og svagstrømstavler, samt oplodning af kunde-designede styre-print. 
»Det er jo en kæmpe force at Claus også er selvstændig, han ved hvad det indebærer at drive en forretning«, siger Tilde og fortsætter; »på den måde forstår vi begge to at arbejdstiderne er temmelig variable, der er ofte meget at se til og tit på skæve tidspunkter«. Endnu en kæmpe force er det også, at Claus tilfældigvis er en rigtig »handyman« og det kom i den grad Tilde og restauranten tilgode, da hun besluttede sig for at virkeliggøre drømmeprojektet om at gennem-renovere køkkenet. »Det har trængt til en kærlig hånd igennem længere tid. Det gamle køkken blev lavet af genbrugsmaterialer og var et helt almindeligt husholdningskøkken, da mine forældre startede ostebutik helt tilbage i 2011«, fortæller Tilde. I 2013 startede hun café-delen i bygningen og siden er der blevet produceret rigtigt mange retter i det gamle køkken. 
»Da jeg endelig tog tilløb til at komme igang med »projekt køkken« var der ikke økonomi til det – Covid »hev proppen ud af pengetanken«, så banken var i tvivl om de skulle låne mig pengene. Så var det jeg kom i tanke om, at sælge gavekort og jeg blev enig med min bank om, at jeg skulle sælge for 100.000 kr. så kunne vi godt mødes i et lån. I løbet af 14 dage havde jeg solgt for hele 170.000 kr. så det var jo en kæmpe succes. Ved hjælp af Claus, hans netværk af håndværkere og den lokale tømrer, Morten Christiansen fra »Fanø Byg«, fik Tilde endelig genåbnet restauranten efter en lang nedlukning og mange hårde renoveringstimer.
»Jeg var lykkelig da jeg endelig kunne åbne den 20. april men vi var virkelig spændt godt op lige indtil åbningen. Vi lagde »sidste hånd på værket« natten til åbningsdagen. »Heldigvis har jeg gennem hele nedlukningen aldrig været i tvivl om, at vores gæster ville komme igen«, siger hun. »Vi har gennem det hele altid kunne mærke nærmiljøet og interessen for restauranten – alle har været her og det er bare så skønt at føle den fine opbakning«, slutter Tilde.