Vokseværk

Afskeden på en efterskole kan være en barsk affære.

Ny bog  – af fotojournalist og fanødreng Mads Joakim Rimer Rasmussen

Fællesskab, forviklinger og teenagehormoner – Ny Fotobog dokumenterer et år på efterskole.

Mads Joakim Rimer Rasmussen lancerede lørdag den 26. november den flotte fotobog »Vokseværk« på Fotografisk Center i 
København, om et år på en vestjysk efterskole og om at vokse op, vokse sammen og vokse fra hinanden.

Det har aldrig været mere populært at tage på efterskole. Et år væk i 8., 9. eller 10. klasse er blevet en slags social pilgrimsrejse for danske teenagere, der længes efter at prøve sig selv, hinanden og en ny begyndende voksenverden af. Men hvordan ser det ud, når 120 unge bor sammen hen over et år, danner fællesskaber, får bedstevenner og kærester, måske for første gang? Mads Joakim har genbesøgt Fjordvang Efterskole, hvor han selv gik for over et årti siden og hen over året fotograferet det nye kuld sammenfiltrede teenagere. I dette hormonelle udviklingslaboratorium findes friheden til at blive klogere på sig selv og hinanden. Følelserne hænger uden på tøjet og vi er med helt tæt på i denne formative livsbegivenhed. I 2022 har 32.447 elever søgt ind på de i alt 241 danske efterskoler.
»Jeg har altid tænkt, at jeg gerne ville tilbage til efterskolen og fortælle den unikke historie, der udspiller sig, når over hundrede unge mennesker samles under samme tag uden at kende hinanden«, siger Mads. 
Fanødreng, Mads Joakim Rimer Rasmussen, er 28 år han har gået på Fanø Skole til og med 8. klasse. I 9. klasse tog han på Fjordvang Efterskole. Han er fotojournalist og arbejder på længerevarende projekter og som freelancefotograf med base i København. Han har en bachelorgrad i fotojournalistik fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har studeret Multimediejournalistik ved Lebanese American University. 
Projektet blev tildelt andenpladsen i Årets Reportage i Danmark 2019 og 1. præmie i dokumentarkategorien ved College Photographer of the Year.
Forlaget Disko Bay, har udgivet den flotte fotobog på 112 sider, der er på dansk og engelsk. Prisen er 250 kr.

GV