Yayoi Kusama på Fanø Skole

4.a, 4.b og 5.a har igennem et kunstforløb på 6 uger beskæftiget sig med den 89-årige japanske kunstner Yayoi Kusama og hendes installationsunivers. Onsdag den 3/3 kunne klasserne med deres underviser, Thea Højgaard, præsentere deres fine udstilling på Torvet på Fanø Skole. 

Jeg mødte eleverne i billedkunstlokalet, lige før de afsluttede deres forløb. De sad sammen med Thea i en rundkreds på gulvet, hvor de evaluerede på de 6 uger, hvor de har beskæftiget sig med et helt specielt menneske og kunstner. 
Eleverne fortalte begejstrede om, hvordan Yayoi som lille pige fór vild i en blomstermark og opdagede det uendelige univers af farver og former, som hun i dag forener i installationer med spejle, lys, prikker. 
Jeg fik fortalt, hvorledes Yayois forældre ikke ønskede at hun skulle blive kunstner, og hvordan moderes tog hendes malerpensler og papir fra hende – »Det er derfor hun arbejder så hurtigt, hun er altid bange for, at alt bliver taget fra hende«, fortalte en af eleverne. 
Det har også gjort stort indtryk på Theas elever, at hendes forældre ville sende hende på et pige-institut, og at det forventedes at hun skulle opdrages efter nogle meget konservative regler med et traditionelt kønsrolle-mønster, hvor hendes pligter lå i hjemmet. 
Eleverne kunne også berette om, hvordan Yayoi skrev til den amerikanske billedkunstner Georgia O’Keeffe for at få råd om, hvordan man brød igennem i New Yorks kunstverden. Om Yoyois hallucinationer og psykiske sygdom, der gør at hun i dag har sit eget atalier, hvor hun dagligt tager hen for at arbejde, men bor og sover på et psykiatrisk hospital. I det hele taget fik jeg gennem de ivrige elever hele historien om, hvor svært det har været at opnå den succes Yayoi har i dag.
»Eleverne har været helt vildt engagerede i forløbet, de er virkelig gået op i det med liv og sjæl«, fortæller Thea Høj-gaard. Thea læser til lærer og afslutter sit praktikforløb på Fanø Skole med den fine udstilling omkring Yayoi Kusama sammen med 4. og 5. årgang. »Det kom helt bag på mig, hvor meget alle har brændt for projektet og det har været helt fantastisk at mærke den gode energi hos de kreative og entusiastiske elever«, slutter hun. 
Også jeg, gik fra både interview og udstilling med et smil på læben over den begejstring jeg kunne mærke fra de unge mennesker, der virkelig havde fået fat i Yayois kunst og personen bag.

Tekst: GV