»Da de alle skulle til fotografen«

Nordby Sognearkiv og Fanø Lokalhistoriske Forening udgiver i slutningen af april en ny bog. Ved støtte fra flere fonde er der nu skaffet de fornødne midler til,  at vi kan udgive bogen »Da de alle skulle til Fotografen« – 958 fotos af folk på Fanø taget i 1941 – og en beretning om året på øen.
De 958 portrætfotos er alle taget i Nordby på Fanø af fotograf Kromann i en periode på tre uger i juni 1941 for anvendelse til et legitimationskort, som var påbudt af tyskerne.
 Bogen er således et socialrealistisk portræt. En registrering af det meste af en bys befolkning foretaget på samme tid og sted. Et materiale der er et interessant dokument for eftertiden. Sandsynligvis eksisterer en lignende samling ikke for noget andet bysamfund i Danmark.
 Vi har valgt primært at betragte bogen som et samlet portræt af en by og dens borgere og har kun suppleret med en tekst om, hvad der skete det år, hvor portrætterne blev taget, altså i året 1941. Det vil sige, hvad den kollektive historie var på det givne tidspunkt og ikke hvert enkelt individs historie.
1941 var præget af 2. Verdenskrig, hvor der var mangel på varer og derfor blandt andet rationering på mange varer. Hvad betød det for befolkningen?  Hvad skrev landbetjenten i politi protokollen ? Hvad stod der i 1941 i Fanø Ugeblad og Vestkysten? og hvem stemte befolkningen på ved folketings- og kommunalvalgene og meget mere.
Bogens forfattere er Inge og Christian Poulsen. Christian har tidligere udgivet tre bøger om Fanø, først »Vi har fået ærter- derfor er det mandag« så bogen om »Rav Sine« og i 2017 »Værftet der forsvandt«.
Den ny bog er på 224 sider og med mange illustrationer. Den vil blive præsenteret ved en reception lørdag den 27. april klokken 14.00 på Nordby Sognearkiv.

Nærmere omtale herom vil følge senere.